Reisebrev fra Island

20 april 2015

Vi reiste med Icelandair til Keflavik, og flyturen med tok ca. 2,5 time. Fra flyplassen tok vi flybuss til sentrum, og turen tok ca. 40 minutter. Her kjørte vi gjennom et goldt vulkansk landskap som var helt spesielt! Det var helt flatt, nesten ingen trær og kun veien som banet seg vei gjennom landskapet. Landet skulle heldigvis vise seg å være litt mer variert enn dette! 

 

Ved ankomst bussterminalen i Reykjavik sentrum, ble turistene fordelt på flere minibusser, og kjørt helt fram til sine respektive hotell. Veldig grei løsning. Når man skal hjem, bestiller man bare retur i resepsjonen på hotellet, og så blir man hentet til avtalt tid. 

Vi bodde på Hotel Fron, meget sentralt i Laugavegur. Vi ble raskt vant til kloakklukten på badet når vi skrudde på dusjen, og denne lukten forfulgte oss flere ganger i løpet av oppholdet på Island. Laugavegur er byens shoppinggate, og de fleste restauranter og barer byen har å by på ligger rett i nærheten. Man kan også shoppe og spise i det hippe området "fishpacking district", der en del av de dyre designbutikkene ligger. Vi spiste masse god mat, men vær oppmerksom på at prisnivået både på shopping og mat og drikke er som i Norge, og vel så det. Vi var også innom byens eldste pølsebod fra 1937, hvor de serverer "verdens beste pølser". Det var lang kø, og turistene tok selfies av seg selv som spiste pølse! 

Vi besøkte også den lille kirken, hvor vi arrangerer bryllup i Reykjavik. Den ligger litt i utkanten av byen, så man må ha transport for å komme seg dit. Kirken ligger på et hyggelig område med mange, gamle bygninger - noe som det ellers ikke er så mye av inne i sentrum. Det kan derfor være fint å ta en del av bryllupsbildene sine der. 

Selve Reykjavik er egentlig ganske "fort gjort", etter vår mening. Foruten Hallgrimskirken som troner på toppen av byen (og som er den høyeste kirken på Island), må man ut av sentrum for å oppleve hva Island har å by på. 

Den blå lagune er "et must" når man er i Reykjavik. Mange velger å stoppe her på vei fra flyplassen, og da kan man sette fra seg bagasjen mens man bader. Her må man regne med litt kø, og det kan lønne seg å bestille billetter på forhånd, da de har begrensninger på hvor mange de tar inn av gangen. Lagunen stenger kl 20.00, og siste bussen til sentrum går kl 21.00. Man bør vaske håret med balsam både før man bader, og etterpå. Vi anbefaler også sterkt å ta med hårbørste, noe undertegnede hadde glemt  (og resultatet ble da også deretter)! Som alle de kjente turistattraksjonenene på Island, har de restaurant, kafe og souvenirbutikk her, så pengene får raskt ben å gå på. 

Andre "must" er å se Thingvellir, Geysir og Gullfoss - den såkalte "Golden circle". Det går organiserte turer med både buss og superjeep, men vi valgte å leie bil en hel dag, og tok turen på egenhånd. Vi bestilte bil med GPS, og det var lett å navigere seg rundt (til tross for litt dårlig skilting. Heldigvis kan man kjenne igjen mange ord fra det norske språket). Første stopp var Thingvellir, hvor islendingene holdt sitt første landsting i år 930. Her var det dramatiske, bratte vegger av stein og vulkansk lava.  Videre gikk ferden til Haukadalur, hvor verdens eldste aktive geysir holder til. I dag er det bare geysiren "Strokkur" som fortsatt er aktiv, og som har utbrudd ca. hvert 10. minutt. Ganske mektig skue! Det renner vann i området som holder 80-100 grader, så her er det bare å holde fingrene av fatet! 

Vi reiste så til Gullfoss, som er Europas største fossefall. Det var fortsatt en del snø da vi var der, så vi kunne ikke gå så langt ned, som man kan om sommeren. Flott var det uansett!

Vi hadde blitt tipset om en liten "hemmelig" varm kilde, som lå litt utenfor turiststien. Vi reiste også dit i håp om at vi kunne få oss en dukkert, men som det så ofte er med hemmeligheter - så var det flere enn oss om visste om dette stedet. Vi får derfor heller utsette dette besøket til neste gang vi skal til Island, for det må jo bare bli en tur til! 

Vi brukte circa en dag på vår lille rundtur, og opplevde det varierte landskapet Island har å by på.  Neste gang skal vi nok bo utenfor sentrum, og få sett enda mer av det fantastiske landskapet Island har å by på. Anbefales på det varmeste til alle! 

Ønsker du hjelp til å arrangere bryllup i Reykjavik, så ta kontakt med Brudepikene! 

Se flere referanser